Przygotowanie do zabiegów
PRZYGOTOWANIE DO USG JAMY BRZUSZNEJ
- wykonuje się najczęściej w pozycji leżącej chorego na plecach. Lekarz pokrywa skórę specjalnym żelem w celu uzyskania pełnego kontaktu głowicy aparatu ze skórą i wyeliminowania pęcherzyków powietrza. Substancja ta jest obojętna dla skóry i łatwo się zmywa wodą z mydłem. Przesuwając głowicę aparatu uzyskuje się obrazy całego badanego narządu, które widoczne są na ekranie monitora.
W dniu poprzedzającym badanie:
- należy unikać spożywania produktów powodujących powstanie nadmiernej ilości gazów, takich jak: napoje gazowane, świeże warzywa i owoce, otręby, kasza, bita śmietana czy świeże pieczywo.
- ostatni posiłek należy zjeść wieczorem.
W dniu badania:
- na badanie należy zgłosić się na czczo, zażyć tylko niezbędne leki oraz nie należy nic jeść, palić papierosów na 6 godzin przed badaniem.
- pacjenci zarejestrowani po godzinie 14.00 mogą najpóźniej o godzinie 8.00 rano zjeść bułkę z masłem i wypić gorzką herbatę
- na 1 godzinę przed badaniem proszę wypić 2 szklanki wody niegazowanej i nie oddawać moczu (do badania należy stawić się z pełnym pęcherzem).